Aylar süren hazırlık, teorik sınav başarısı ve direksiyon dersleri… İşte o büyük gün geldi çattı! Direksiyon sınavı, pek çok aday için stresli bir süreç olabilir. Ancak unutmayın; sınavda kalmanın sebebi genellikle “araba sürememek” değil, heyecana yenik düşüp basit kuralları atlamaktır. Avcılar İlke Sürücü Kursu olarak, adaylarımızın sınavda en sık takıldığı noktaları ve bu hataları nasıl “tek hamlede” çözebileceğinizi listeledik.
1. “Sinyal” Hayat Kurtarır (Kırmızı Hata) Sınavın tartışmasız en büyük düşmanı: Sinyal unutmak. Sağa/sola dönüşlerde, şerit değiştirmelerde veya kalkış yaparken sinyal vermemek, sınavın anında sonlanmasına (Kırmızı Hata) neden olur.
- Çözüm: Direksiyonu çevirmeden önce eliniz otomatik olarak sinyal koluna gitmeli. Bunu bir refleks haline getirin. Avcılar parkurunda şerit değiştirirken “ayna-sinyal-omuz bakışı” üçlüsünü asla bozmayın.
2. Heyecanla Debriyajı Hızlı Bırakmak (Stop Ettirmek) Özellikle sınava başlarken veya ışıklarda durduktan sonra yaşanan en büyük kabus aracı stop ettirmektir.
- Çözüm: Acele etmeyin! Arkanızdaki araçlar korna çalsa bile (ki sınavdasınız, acele etmek zorunda değilsiniz), debriyajı kavrama noktasında 1-2 saniye tutarak sakince kalkın. İlke Sürücü Kursu eğitmenlerimizle çalıştığınız “yarım debriyaj” tekniğini hatırlayın.
3. Park Alanında Çizgi İhlali L Park veya Paralel Park alanında dubalara çarpmak veya sarı çizginin dışında kalmak.
- Çözüm: Ezberden kaçının, mantığı kavrayın. Aynalarınızı park öncesinde mutlaka aşağı indirerek tekerlekleri görün. Eğitmeninizin öğrettiği referans noktalarını (kelebek camı, omuz hizası vb.) sakin kafayla uyguladığınızda park etmek çocuk oyuncağına dönüşecek.
4. Emniyet Kemeri ve Ayna Ayarı Araca biner binmez hemen kontağı çevirmek büyük bir hatadır. Komisyon önce hazırlığınıza bakar.
- Çözüm: Koltuğa oturun, derin bir nefes alın. Önce koltuk ayarı, sonra kemer, en son aynalar. Bu sıralama size hem puan kazandırır hem de heyecanınızı yatıştırmanız için zaman tanır.
Sınav bir performans gösterisidir, mükemmel olmanıza gerek yok, kurallı olmanız yeterli. Avcılar’ın en dinamik ekibiyle çalıştıysanız, o ehliyet zaten cebinizde! Başarılar!
